Perspectiva experților asupra economiei în 2020

Toată lumea se întreabă la ce să ne așteptăm din punct de vedere financiar pentru 2021. Fără îndoială, pandemia COVID-19 a dat peste cap toate previziunile anunțate la începutul anului, iar impactul măsurilor luate pentru a limita răspândirea virusului încă nu a fost pe deplin înțeles sau evaluat.

Recesiunea pare a fi inevitabilă; pe plan global, Banca Mondială estimează o contracție economică de 7,7% în 2020 și o revenire foarte modestă (1,6%) până la finalul lui 2021, avertizând totodată că situația rămâne foarte volatilă. Pentru România, Banca Mondială anticipează că impactul negativ al pandemiei COVID-19 va fi semnificativ, anunțând o creștere negativă a PIB real de -5,7% pentru 2020 (o schimbare cu 9,1 puncte procentuale comparativ cu proiecțiile din ianuarie 2020).

Potrivit Comisiei Europene, România ar trebui să se aștepte la o contracție de 6,0% în 2020 și o inflație de 2,5%. Severitatea unui potențial val II de infecții COVID-19, dar și abilitatea autorităților de a adresa îngrijorările investitorilor pun presiune asupra economiei, ținând cont de încrederea limitată a acestora chiar și pre-pandemie cauzată de percepția unei indiscipline fiscale. Comisia Europeană se așteaptă ca economia României să își revină cu 4% în 2021.

Fondul Monetar Internațional (FMI) prevede un declin al economiei globale cu 4,9% în 2020 și se așteaptă ca revenirea să fie treptată. Experții FMI adaugă că scăderea abruptă a consumului se datorează combinației unice de circumstanțe determinate de distanțarea socială voluntară, restricțiile impuse de autorități, scăderea veniturilor și creșterea anxietății în rândul consumatorilor. FMI mai raportează și că inclusiv în țările în care restricțiile au fost ridicate, datele privind mobilitatea obținute de la telefoanele mobile sugerează că activitatea din zona retail-ului rămâne scăzută. Pentru România, Fondul Monetar Internațional preconizează în 2020 o scădere a PIB cu 5,0% și o rată a inflației de 2,2%.

Mediul de afaceri rămâne mai degrabă pesimist; un sondaj desfășurat de PwC arată că peste jumătate din antreprenorii intervievați în Europa Centrală și de Est se așteaptă la venituri în scădere în anul următor, principala lor îngrijorare fiind lichiditățile. În plus față de problemele economice provocate de pandemie, Banca Națională a României avertizează că o creștere cu 40% a punctului de pensie nu este sustenabilă și ar putea duce la un deficit al bugetului național de 11%. Potrivit Erste, economia anului 2021 va depinde foarte mult de politica fiscală de după alegerile generale din decembrie 2020 și de măsurile luate pentru a gestiona deficitul bugetar și a evita scăderea rating-ului de țară.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram