Soluții

Soluții personalizate pentru fiecare nevoie de cercetare

Proces

 • 01

  Prospectarea pieței

  Prospectarea pieței este un pas esențial în estimarea potențialului de piață al unui nou produs sau serviciu. Este important să știi mărimea pieței, câte produse sunt realizate local și câte importate, câți consumatori și cumpărători deservește piața anual sau chiar lunar. De asemenea, te mai interesează și ce tipuri de produse sau mărci sunt cele mai vândute și ce cotă de piață au din total.

  Mai multe detalii
 • 02

  U&A/ Cotă de piață

  Obiectivul unui studiu de U&A este colectarea de informație detaliată despre nevoile și atitudinile consumatorilor legate de o categorie de produse, cunoașterea și utilizarea anumitor mărci din categoria respectivă.

  Mai multe detalii
 • 03

  Studiile de segmentare a pieței

  Studiile de segmentare a pieței sunt o unealtă esențială pentru identificarea grupurilor de consumatori diferențiate în funcție de caracteristici comune, cu scopul de a înțelege pe cine și în ce mod(uri) să țintiți în activitatea de marketing. Segmentarea aduce informații valoroase pentru a sprijini orice decizie strategică de afaceri referitoare la comunicarea mărcii, (re)lansarea produsului, (re)poziționarea mărcii și distribuția produsului.

  Mai multe detalii
 • 04

  Customer journey

  Acest tip de studii cartografiază traseul consumatorului pornind de la conștientizarea nevoii, la interacțiunea cu mărci sau produse cu diverse ocazii și în final se încheie cu luarea deciziei de a achiziționa (statut de cumpărător).

  Mai multe detalii
 • 05

  Testarea conceptului/ produsului/ ambalajului

  Fie că este vorba despre introducerea unui nou produs pe piață sau despre actualizarea/ relansarea unui produs existent, testarea produsului sau conceptului este un pas important în etapa de dezvoltarea a ofertei de piață. Obiectivul cercetării este de evaluare a gradului de atracție al produsului și măsura în care satisface nevoile și așteptările clienților.

  Mai multe detalii
 • 06

  Analiza prețului (BPTO, Conjoint)

  Instrumentul BPTO este recomandat atunci când ne așteptăm ca marca să fie un factor puternic ce influențează decizia de cumpărare, de obicei atunci când ne aflăm pe o piață în care se luptă produse similare (care oferă beneficii foarte similare) și au o serie redusă de trăsături (spre exemplu alimente). Atunci când trăsăturile specifice ale unui produs sau serviciu sunt factorii determinanți ai deciziei de cumpărare și discutăm despre produse complexe, este mai adecvat să folosim o analiză tip Conjoint.

  Mai multe detalii
 • 07

  Testarea reclamei

  Testarea reclamei vă poate ajuta să calibrați sau amplificați mesajul și transmiterea acestuia astfel încât comunicarea voastre să rezoneze cu publicul țintă și, în cele din urmă, să vă îmbunătățească rentabilitatea investiției. Testarea reclamei poate acoperi mai multe medii de comunicare – reclame TV, online, print, în aer liber sau radio.

  Mai multe detalii
 • 08

  Studiile de brand

  Studiile referitoare la mărci pot fi adaptate la obiective de business specifice. Principalul obiectiv este de obicei creșterea cotei de piață, dar poate fi vorba și despre construirea unei noi identități de marcă de la 0, sau repoziționarea unei mărci pentru a se adresa unei audiențe mai largi sau diferite.

  Mai multe detalii
 • 09

  Monitorizarea performanței (studiile tip tracker)

  Măsurarea performanței pe termen lung a mărcii vă permite să fiți flexibili și pregătiți pentru a reacționa prompt la orice schimbare/ fluctuație de pe piață. Monitorizarea evoluției mărcii vă direcționează de asemenea și spre cea mai bună metodă de a crește brandul. Metodele de monitorizare urmăresc construirea unei mărci de success prin oferirea de cunoaștere profundă despre cum indicatorii de performanță interacționează și duc la creștere.

  Mai multe detalii
 • 10

  Experiența consumatorului

  Explorează sentimentele și percepțiile clienților atunci când se gândesc la interacțiunile anterioare cu marca voastră; aceste percepții au un impact asupra viitoare comportamente de achiziții și sporesc loialitatea lor. Astel, o experiență fantastică înseamnă mult mai mult decât simpla apreciere a calității produsului și/ sau serviciului oferit, ea reprezintă experiențe positive constante pe parcursul tuturor interacțiunilor cu marca.

  Mai multe detalii
 • 11

  Satisfacția angajaților

  Cercetarea privind satisfacția angajaților este un element cheie al oricărei strategii de management a resursei umane. Scopul este măsurarea nivelului de satisfacție la locul de muncă al angajaților (rol, responsabilități, mediu de lucru, echipă) și angajament, luarea pulsului culturii organizaționale, evaluarea gradului de success al diverselor programe de training sau de avansare și estimarea nevoilor și cerințelor angajaților.

  Mai multe detalii
 • 12

  Studiile de reputație

  Principalul scop al unui studiu de reputație este să susțină dezvoltarea unui plan tactic pentru un management eficace la nivel de corporație. Este o cercetare cu acoperire de 360°, ce își propune să intervieveze toți actorii care ar putea avea o opinie sau impact asupra reputației mărcii, începând cu cei interni și finalizând cu cei externi.

  Mai multe detalii

Prospectarea pieței

Prospectarea pieței este un pas esențial în estimarea potențialului de piață al unui nou produs sau serviciu. Este important să știi mărimea pieței, câte produse sunt realizate local și câte importate, câți consumatori și cumpărători deservește piața anual sau chiar lunar.  De asemenea, te mai interesează și ce tipuri de produse sau mărci sunt cele mai vândute și ce cotă de piață au din total. Un studiu de prospectare a pieței îți va spune dacă există o nevoie reală pentru noul produs sau serviciu și dacă da, dacă momentul lansării este oportun sau prematur. Analiza implică de obicei trei dimensiuni separate:

     a) Estimarea bazei potențiale de consumatori – estimarea mărimii și profilului clienților

     b) Analiza concurenței – estimarea numărului de competitori, cotelor lor de piață și identificarea potențialilor diferențiatori care ar ajuta produsul vostru să iasă în evidență

     c) Context – în funcție de tipul de produs sau serviciu avut în vedere, ar putea necesita verificarea cadrului legislativ existent, analiza climatului social și economic sau a altor factori exogeni care ar putea afecta compania.

Cercetarea potențialului de piață înaintea lansării unui nou produs sau serviciu vă poate ajuta în luarea unei decizii informate privind introducerea unui nou produs sau serviciu pe piață și vă poate fi de folos în identificarea de noi oportunități.

 

Utilizare și atitudini (U&A)/ Cotă de piață

Obiectivul unui studiu de U&A este colectarea de informație detaliată despre nevoile și atitudinile consumatorilor legate de o categorie de produse, cunoașterea și utilizarea anumitor mărci din categoria respectivă. Astfel de studii identifică tipare de consum/ utilizare (ocazii, locuri, frecvență), comportament de achiziție (cine, ce, de unde, cât de des și de ce) și atitudinea cumpărătorilor față de o anumită categorie de produse. După o evaluare generală a obiceiurilor consumatorilor la nivel de categorie trecem la măsurarea în detaliu a performanței mărcilor, acoperind principalii indicatori de performanță – notorietate, utilizare/ achiziție, preferință. Având profilul tuturor consumatorilor la nivel de categorie putem astfel înțelege și compara cumpărătorii mărcilor competiției. Este unealta perfectă pentru înțelegerea pieței per ansamblu și a oportunităților oferite și pentru identificarea amenințărilor ce vă pot afecta. Împreună cu înțelegerea cotei de piață (proporția din totalul vânzărilor pentru o piață/ industrie realizate de o anumită companie pe o perioadă determinată de timp), studiile tip U&A vă pot ajuta să înțelegeți mai bine piața și să identificați "zonele albe" – piețe care sunt sub-deservite.

 

Studiile de segmentare a pieței

Studiile de segmentare a pieței sunt o unealtă esențială pentru identificarea grupurilor de consumatori diferențiate în funcție de caracteristici comune, cu scopul de a înțelege pe cine și în ce mod(uri) să țintiți în activitatea de marketing. Segmentarea aduce informații valoroase pentru a sprijini orice decizie strategică de afaceri referitoare la comunicarea mărcii, (re)lansarea produsului, (re)poziționarea mărcii și distribuția produsului. Piața poate fi segmentată după diferite module/ trăsături în funcție de obiectivele de business – consolidarea poziționării mărcii, o mai bună comunicare/ abordare de marketing sau o îmbunătățire a vânzărilor/ strategiei de distribuție. Mecanismele segmentării pot fi clasificate în funcție de trăsături de tipul:

      a) Date demografice și socioeconomice (de ex. vârstă, gen, nivel de educație, venit, etc.)

      b) Date psihografice (de ex. stil de viață, personalitate, valori, atitudini)

      c) Date comportamentale (de ex. tipar de cumpărături)

      d) Utilizare & atitudini

Studiile de segmentare a pieței oferă informații substanțiale și acționabile care pot ghida strategia de comunicare și vă sprijină în dezvoltarea diverselor abordări în funcție de particularitățile fiecărui segment căruia vă adresați.

Odată stabilite, segmentele de piață pot fi analizate în detaliu în orice alt tip de cercetare, indiferent de obiectiv. Astfel, segmentele strategice vor îmbogăți rezultatele obținute în alte tipuri de studii și le vor face mai ușor de interpretat și integrat în strategia generală de marketing.

 

Customer journey

Aceste tipuri de studii cartografiază traseul consumatorului pornind de la conștientizarea nevoii, și trecând la interacțiunea cu mărci sau produse cu diverse ocazii și în final se încheie cu luarea deciziei de a achiziționa (statut de cumpărător). Prin ocazii înțelegem orice eveniment care transmite informații despre o marcă sau produs și/ sau un canal de achiziție, online sau offline. Chiar dacă din punctul de vedere al clientului experiența pare să fie unitară, fiecare ocazie are o valență și un impact diferite relativ la decizia de achiziție. În această călătorie există momente cu influență/ greutate maximă și altele care abia dacă îl împing pe consumator să facă pasul următor și să descopere mai mult despre produs și/ sau marcă. O companie are nevoie să identifice acele momente critice când consumatorul are nevoie de mai multă susținere și atenție și să i le ofere. Într-un fel de a spune, este despre aflarea momentului potrivit din călătorie când să-i oferiți clientului o mână de ajutor.

Studiile tip Shopper

Este fantastic să gândești și să proiectezi instrumente de cercetare pentru a înțelege comportamentului cumpărătorului și a îmbunătăți strategia de comerț a oricărei companii care funcționează cu puncte de vânzare.

Cumpărătorul este actorul de sub lupa cercetătorului atât în studiile tip Customer Journey, cât și în cele tip Shopper. Totuși, există diferențe semnificative în ceea ce privește metodologia și indicatorii folosiți între cele două tipuri de studii – cercetarea tip Shopper își propune să înțeleagă calea urmată în magazin de consumator și comportamentul la raft. Producătorii vor fi întotdeauna interesați să afle de ce cumpărătorii se decid asupra unei mărci în defavoarea alteia, sau de ce se răzgândesc cu privire la decizia inițială, precum și să măsoare impactul materialelor promoționale din magazin asupra deciziei de cumpărare. Ratele de conversie de la trecere pe lângă, vederea, atingerea produsului la punerea lui în coș sunt indicatori importanți care trebuie măsurați. Structura coșului de cumpărături poate oferi informații despre scopul ieșirii la cumpărături în funcție de momentul din zi sau săptămână. Interviurile realizate în magazin sunt bune ocazii pentru diferențierea clienților mărcii proprii de cei ai concurenței și care sunt trăsăturile care fac ca magazinul respectiv să fie ales de consumatori.

Analiza ariei de acoperire (catchment area) face parte din cercetarea tip Shopper și are ca scop înțelegerea potențialului comercial al unei zone anume în care vreți să deschideți un magazin sau să renovați. Care este cota voastră de piață din aria de acoperire (ce poate fi definită ca maximum 30 de minute distanță cu autoturismul față de un punct/ magazin anume), dacă mai există vreun competitor important care vă mănâncă din potențial și nu în ultimul rând cum este evaluat/ perceput magazinul vostru sunt celelalte întrebări generale care sunt acoperite de cercetarea privind comportamentul în magazin.

 

Testarea conceptului/ produsului/ ambalajului

Fie că este vorba despre introducerea unui nou produs pe piață sau despre actualizarea/ relansarea unui produs existent, testarea produsului sau conceptului este un pas important în etapa de dezvoltarea a ofertei de piață. Obiectivul cercetării este de evaluare a gradului de atracție al produsului și măsura în care satisface nevoile și așteptările clienților.

Cele mai bune rezultate în testarea conceptului/ produsului/ ambalajului se obțin prin o abordare duală:

 1. Cercetare calitativă – utilizată în faza inițială pentru a identifica punctele forte și cele slabe ale produsului, permițând astfel producătorului să rafineze produsul și să îl optimizeze conform cerințelor pieței.
 2. Cercetare cantitativă – introduce noul concept/ produs unei audiențe largi și îl compară cu standardele din industria specifică.

Supunerea spre evaluare a unui concept/ produs/ ambalaj înainte de a fi disponibil la raft va oferi companiei voastre informații valoroase privind succesul viitor al produsului și vă va ajuta să optimizați investiția inițială.

 

Analiza prețului (BPTO, Conjoint)

Instrumentul BPTO este recomandat atunci când ne așteptăm ca marca să fie un factor puternic ce influențează decizia de cumpărare, de obicei atunci când ne aflăm pe o piață în care se luptă produse similare (care oferă beneficii foarte similare) și au o serie redusă de trăsături (spre exemplu alimente). Atunci când trăsăturile specifice ale unui produs sau serviciu sunt factorii determinanți ai deciziei de cumpărare și discutăm despre produse complexe, este mai adecvat să folosim o analiză Conjoint (spre exemplu pentru produse TIC, servicii de telecomunicații, livrări de alimente, vehicule etc.). Analiza Coinjoint este un instrument care simulează piața pentru a descoperi prețul optim de vânzare al produsului/ serviciului vostru pentru a menține sau crește cota de piață, care este combinația optimă de trăsături ale produsului și cât de puternic este impactul mărcii asupra valorii percepute a produsului. Ea cuantifică simultan importanța/ ponderea variilor trăsături ale produsului, evaluează compromisul pe care clienții sunt dispuși să îl facă, calculează elasticitatea prețului unui produs, trăsătură sau marcă.

Analiza prețului oferă răspunsuri la întrebări precum:

 • Care este influența diverselor trăsături, prețuri sau mărci atunci când luăm în calcul achiziția unui produs sau serviciu?
 • Ce cotă de piață veți obține în funcție de diverse combinații de trăsături la niveluri diferite de preț ce simulează un context de piață reală?
 • Care este cea mai potrivită combinație de trăsături sau prețul maxim pe care marca voastră îl poate cere fără să piardă cotă de piață?

Ce tip de strategie de stabilire a prețului va determina o creștere a cotei de piață sau a venitului?

 

Testarea reclamei

Cercetarea de testare a reclamei evaluează performanța unei reclame conform câtorva indicatori cheie:

 • Eficacitate – în ce măsură reușește reclama să transmită mesajul intenționat? Aceasta poate fi măsurată prin mai multe aspecte ca simpatie, amintirea reclamei, amintirea beneficiilor, atribuirea corectă a mărcii.
 • Persuasiune – reușește reclama să influențeze opiniile și percepțiile audienței?
 • Puterea de convertire – reclama conduce la comportamente dezirabile precum achiziție sau recomandare?

Testarea reclamei vă poate ajuta să calibrați sau amplificați mesajul și transmiterea acestuia astfel încât comunicarea voastre să rezoneze cu publicul țintă și, în cele din urmă, să vă îmbunătățească rentabilitatea investiției. Testarea reclamei poate acoperi mai multe medii de comunicare – reclame TV, online, print, în aer liber sau radio. Metoda cercetării depinde în funcție de mediul de comunicare, contextul pieței dar scopul final și indicatorii folosiți sunt aceiași.

 

Studiile de brand (notorietate, performanță, imagine, personalitate)

Studiile de brand pot fi adaptate la obiective de business specifice. Scopul principal este de obicei creșterea cotei de piață, dar poate fi vorba și despre construirea unei noi identități de marcă de la 0, sau repoziționarea unei mărci pentru a se adresa unei audiențe mai largi sau diferite. Întrebări care apar sau își găsesc răspunsul în cadrul acestui tip de cercetări sunt:

 • Ce știu clienții despre marcă?
 • Ce experiență au clienții cu marca voastră?
 • Marca voastră vă oferă un avantaj competitiv? Care sunt atributele care ar stimula creșterea dacă ar fi asociate cu marca voastră? / Ce funcționează și ce nu, și care sunt oportunitățile de consolidare a poziției mărcii pe piață?
 • Care sunt pașii de urmat pentru a optimiza atributele mărcii/ portofoliul/ imaginea/ personalitatea mărcii?

Care este obiectivul vostru pentru marcă, să o faceți distinctă, să fie în centrul categoriei ei de produse sau ambele variante?

 

Monitorizarea performanței reclamelor și a mărcilor (Studiile tip tracker)

Măsurarea performanței pe termen lung a mărcii vă permite să fiți flexibili și pregătiți pentru a reacționa prompt la orice schimbare/ fluctuație de pe piață. Monitorizarea evoluției mărcii vă direcționează de asemenea și spre cea mai bună metodă de a crește brandul. Metodele de monitorizare urmăresc construirea unei mărci de success prin oferirea de cunoaștere profundă despre cum indicatorii de performanță interacționează și conduc spre creștere, care variază de la piață la piață. Este o necesitate pentru determinarea valorii unei mărci de-a lungul întregii sale existențe.

Monitorizarea reclamelor informează despre comunicarea din mediul vostru de activitate, ce anume funcționează și ce nu funcționează. Prin acest tip de studii puteți învăța lucruri noi chiar și de la concurență. Vă ajută să gândiți cel mai bun mix de metode de comunicare, să stabiliți programul de difuzare, să optimizați durata spotului sau să opriți distribuția la momentul oportun (atunci când nu mai aduce valoare mărcii). Acest tip de studii oferă informații valoroase și le permite cercetătorilor să evolueze împreună cu marca și să obțină o înțelegere profundă a contextului de piață.

 

Experiența consumatorului

Explorează sentimentele și percepțiile clienților atunci când se gândesc la interacțiunile anterioare cu marca voastră; aceste percepții au un impact asupra viitoare comportamente de achiziții și sporesc loialitatea lor. Astel, o experiență fantastică înseamnă mult mai mult decât simpla apreciere a calității produsului și/ sau serviciului oferit, ea reprezintă experiențe positive constante pe parcursul tuturor interacțiunilor cu marca.

Este o metodă de asigurare a succesului afacerii voastre prin cunoașterea exacta a ce trebuie îmbunătățit si ce experiențe și puncta de contact au cel mai mare impact pe loialitate și experiență în ansamblu. Este totodată o metodă de descoperire a aspectelor pe care se concentrează concurența, un barometru a bunelor practice din industria voastră.

 

Satisfacția angajaților

Cercetarea privind satisfacția angajaților este un element cheie al oricărei strategii de management a resursei umane. Scopul este măsurarea nivelului de satisfacție la locul de muncă al angajaților (rol, responsabilități, mediu de lucru, echipă) și angajament, luarea pulsului culturii organizaționale, evaluarea gradului de success al diverselor programe de training sau de avansare și estimarea nevoilor și cerințelor angajaților. Aceste obiective pot fi acoperite prin chestionare cuprinzătoare adresate angajaților care sunt aplicate periodic pentru a sesiza modificările indicatorilor esențiali.

Chestionarele de satisfacție a angajaților vă ajută să identificați în mod proactive posibile probleme din organizație sau goluri în pregătire, le arată angajaților că vă pasă de starea lor de bine și că le ascultați doleanțele și duc la o retenție mai bună a personalului.

 

Reputația – No doar o altă fațetă a afacerii, e afacerea în sine

Principalul scop al unui studiu de reputație este să susțină dezvoltarea unui plan tactic pentru un management eficace la nivel de corporație. Este o cercetare cu acoperire de 360°, ce își propune să intervieveze toți actorii care ar putea avea o opinie sau impact asupra reputației mărcii, începând cu cei interni și finalizând cu cei externi. Un mix de metode calitative și cantitative este necesar întrucât premisele studiului se bazează pe perspectivele directorului executiv și ale comitetului director privind valorile corporației și riscul reputațional.

Scopul studiului este să:

 • Identifice riscul reputațional pentru companie
 • Identifice atributele ideale pentru companie din perspectiva directorului executiv și ale comitetului director
 • Înțeleagă influențele asupra reputației corporației atât în interiorul domeniului de activitate cât și din alte industrii
 • Ofere informație operaționalizabilă și planuri de acțiune
 • Stabilească o strategie de comunicare pe termen mediu și lung

De ce este atât de important? Companiile și industriile cu probleme reputaționale sunt mai puțin probabil să devină parteneri de dialog dezirabili pentru mediul legislativ, instituțiile de reglementare sau publicul larg. Consumatorii au o preferință clară și tind să susțină companiile care comunică și susțin valori clare, aduc o schimbare benefică în societate și demonstrează preocupare reală pentru binele comun.

Piețe

Oferim soluții de cercetare complexe și personalizate oricărei industrii sau piețe.
FMCG
Financiar
Telecom
IT&C
Comerț
Gaz &
Electricitare
Auto
Industria petrolieră
Industria prelucrătoare
Construcții
Media
Sănătate
Sectorul Public & Guvernamental
Turism & HORECA
Modă
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram