Zugrăvitul pereților în anii pandemici și ce ne așteaptă în 2022

Cei doi ani pandemici diferă în privința motivelor pentru care oamenii au ales să zugrăvească. Anul 2020 a fost un an plin de avânt în privința zugrăvitului. Consumatorul, aflându-se mai mult timp în gospodărie, dincolo de motivele curățeniei (54%), igienizării (35%) și îngălbenirii pereților (25%), invocă și dorința de a schimba culoarea sau decorul în casă (22%). În 2021 motivele de respingere a mărcilor sunt mai puține, notorietatea și considerarea mărcilor este stagnantă sau în scădere. Sunt mai putini cei care vorbesc de curățenie (47%) și chiar de redecorare (13%).

Pandemia a schimbat obiceiurile făcându-i pe oameni să fie mai implicați în procesul de redecorare și renovare a casei decât erau în trecut.

Dacă în 2019 35% dintre consumatori se ocupau singuri de zugrăvitul casei, 33% alături de un alt membru al familiei, cunoștință sau zugrav, și 32% lăsau zugrăvitul în grija unei alte persoane, în 2021 40% zugrăvesc singuri, 38% sunt ajutați de o altă persoană și doar 22% rămân neimplicați în zugrăvitul casei.

În privința alegerilor, culoarea pereților este decisă de comun acord cu partenerul în proporție mai mare decât marca și ambele decizii nu necesită validare din partea unui profesionist. Cei cu venituri mari în gospodărie optează mai degrabă pentru decizii luate în comun atât în privința mărcii cât și a culorilor.

Una dintre mărcile de vopsea lavabilă care a luat avânt în anii pandemici este Evrika. A început campania de comunicare pentru a-și face cunoscute produsele și noile ambalaje în 2020, iar imaginea mărcii s-a consolidat pe parcursul acestor doi ani. În rândul consumatorilor diferențiatorii acestei mărci sunt legați de atribute de personalitate cum ar fi onestitatea și spiritul liber, iar ca beneficiu emoțional este asociată cu „mă ajută să-mi exprim personalitatea când decorez”. În rândul zugravilor Evrika se remarcă ca marcă de încredere, având beneficiile funcționale: „este ușor de folosit” și „lasă pereții să respire”.

Directorul diviziei Paint Azur Timișoara, Narcis Obeada ne vorbește despre investițiile pe care le-au făcut pentru a se alinia cu promisiunile făcute în comunicarea de produs. „Avem laboratoare proprii în care dezvoltăm și testăm produsele Evrika. Continuăm să investim în munca de cercetare și dezvoltare. Am făcut schimbări majore în rețete și folosim materii prime de cea mai bună calitate pentru a oferi produse la cel mai bun raport calitate preț.”

Ce se va întâmpla în 2022 pe piața de vopsea lavabilă?

“Începând cu luna Septembrie 2021 s-a înregistrat o nouă creștere a prețurilor materiilor prime în industria vopselelor, iar ca producători suntem acum supuși unor presiuni suplimentare. Impactul în costul produsului final este cu atât mai mare cu cât materiile prime reprezintă mai mult de 60% din costurile produselor, la care se adaugă și alte costuri cum ar fi energia și petrolul care, de asemenea, au înregistrat creșteri istorice.”, ne spune Narcis Obeada.

Creșterile de prețuri în funcție de tipul de materie primă sunt:

Studiul desfășurat în perioada 15 noiembrie – 10 decembrie 2021 de agenția de cercetare de piață Wisemetry Research a avut ca scop investigarea comportamentului de utilizare a vopselei lavabile și a percepțiilor consumatorilor și zugravilor privind cele mai importante mărci prezente pe piață. Acesta a fost realizat pe un eșantion de 500 de utilizatori recenți de vopsea lavabilă, cu vârsta 25 – 60 ani, din mediul urban și pe un eșantion de 300 de zugravi.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram